Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мощни LED диоди

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Мощни LED диоди

    Здравейте колеги , надявам се да ми помогнете в едно начинание.Имам лед фенер 100 лумена.Но както знаете колкото повече токолкова повече , сега съм си намерил диод 430-760 lm. Та идеята ми е да го сложа на мястото на стария .Проблема е дали трябва някакво по специално управление за този диод.Батерията ми е 3.6в. И не на последно място никога не съм пазарувал от такъв сайт.


    r_osen@yahoo.com

    #2
    Гледам че светодиода го дават от 3 до 3.9 волта. Обаче добре е да му свържеш последователно едно съпротивление.От линка който си дал номиналното напрежение е 3.2 волта. Ако батерията ти е 3.6 волта имаш разлика 0.4 волта която представлява напрежението върху резистора. От линка който си дал препоръчваният ток е 350 мА. Делиш 0.4 В на 0.35 А и получаваш съпротивление 1.14 Ома. Другият вариант е да вземеш някакво зарядно за телефон за 12 волта и да го преработиш да подава постоянен ток 350 мА, така че да работи от 3.6 волта - от твоята батерия. Предимството е че ще работи докато изцеди всичкия ток на батерията.Освен това трябва да осигуриш условия за охлаждане, тая звездичка на която е монтиран светодиода представлява алуминиев радиатор за охлаждане. Самият светодиод е онова жълтото в центъра (на снимката от линка).Ако не си фен на електрониката само ще си загубиш времето.Аз отскоро си правя експерименти с подобен диод с по-малка мощност да го монтирам във фара на колата вместо 50 вата крушка за късите, обаче засега има проблеми с монтажа, охлаждането и фокусирането на светлинния поток.Просто фарът трябва да е проектиран за LED.За подобни диоди - има фирми които продават в България такива диоди. Пусни "мощни LED диоди" в Гугъла и той ще те светне. Наскоро в НДК имаше изложба за строителни материали и там две фирми продаваха светодиоди и осветление със светодиоди. Ако нямаш опит в пазаруване от чуждестранни сайтове - не е задължтелно да се пускаш в приключение.
    Bravo 1.6 / 16

    Коментар


      #3
      Това по добър избор ли е.


      r_osen@yahoo.com

      Коментар


        #4
        100 лумена не стигат ли ?Не знам дали си го виждал този модел - чакам от един месец да пристигнеhttp://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18697Хареса ми яката лупа Ето го в действие.http://www.dealextreme.com/feedbacks....18697~id.5631
        Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
        ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

        Коментар


          #5
          А този как е? http://www.youtube.com/watch?v=NkkU0...ayer_embedded#
          Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

          Коментар


            #6
            Това вече е добре. Моя е някакъв китайси и не се знае точно колко лумена е , но доста добре свети с презареждаща батерия 3,6в 2500mah


            r_osen@yahoo.com

            Коментар


              #7
              Погледни това диодче http://www.seoulsemicon.com/en/produ...powerLEDp7.asp сами 36 левчета дали ще свети добре.Притиснявам се че ще грее много и батерията няма да издържа.


              r_osen@yahoo.com

              Коментар


                #8
                Тоя 10 ватов диод по-горе как смяташ да го охлаждаш?Първият (с хексагоналната подложка) дето си го харесал може и да не се събере във фенерчето
                Alfa 159 SW 2.4 Ti
                Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

                Коментар


                  #9
                  Признавам си, че няма какво да кажа по темата Само една молба:Колега, би ли си оправил заглавието?Пише се: Мощни , а не "мошни"...вче седми или осми път ми "вади" очите.Много ще съм ти благодарен и успех в начинанието!
                  == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

                  На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

                  Коментар


                    #10
                    Riki888 написа:
                    Аз отскоро си правя експерименти с подобен диод с по-малка мощност да го монтирам във фара на колата вместо 50 вата крушка за късите, обаче засега има проблеми с монтажа, охлаждането и фокусирането на светлинния поток.Просто фарът трябва да е проектиран за LED.
                    Колега, дай да си направим една тема за ЛЕД фарове и да си акаме вътре, че и аз от доста времв съм се захванал с това
                    Alfa 159 SW 2.4 Ti
                    Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                    "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

                    Коментар


                      #11
                      Значи драйвера които си посочил е за конкретния диод Р7.И е по добре да си закупиш същия диод от същия сайт http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12721 а и разликата в цената е първо по малка а и самия диод вече е 900 лумена.От тука доставката е безплатна макар че не погледнах сата дето си посочил как е. Само че диода е на друга фирма производител но разлика в качеството на продуктите им няма или поне аз не съм усетил. Всъщност и двете се конкурират и произвеждат най-мощните и качествени светодиоди. Тъй като не си упоменал, а и нямам на представа какъв ти е фенера само ще спомена че си грее яко диодчето и тази подложка трябва да има не само добър контакт с корпуса на фенера ами и да е сложена силиконова термопроводяща паста. Защото корпуса на фенера се използва като радиатор за охлаждането му. Без охлаждане на кристала дават много бързо фира.Всъщност там са 4 кристала и малко трудно се фокусира в точка и свети малко на широко. Всъщност може да минеш и без драйверчето но само ако караш с една батерия на 3.6 волта. Пада на напрежението е достатъчно голям и диода даже работи малко в по нисък режим на натоварване. В същия сайт един от моделите фенери е с такъв диод и не е монтиран драйвер. Ползвам такъв повече от 2 години и си свети повече от добре. На ксеноновите фарове прави по светло петно. Другото което е че и рефлектора е от значение и не се знае какъв ще ти е крайния резултат. Ама той мерак нали знаеш с пари се гаси.
                      BRAVA 1.4 12v - 1998г.


                      http://vbox7.com/play:124bedab

                      Коментар


                        #12
                        Определено трябват пари за тази краста. Проблема е че незнам с какъв диод е моя фенер защото е китайска сглобка. Драйвера поддържа напрежение 3.2в а тока е 900maПри мен диода и драйвера са сложени в алуминиев пръстен , който топлоотдава в корпуса на фенера. lov мога ли да те помоля да погледнеш диода отново и евентуално да ми поръчаш ( за мен няма значение на коя фирма е освен цената разбирасе) мисля да го пускам направо на батерия без драйвер 3.7в 2400mah.


                        r_osen@yahoo.com

                        Коментар


                          #13
                          Фенера много наподобява този http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.825Вчера видях на живо и този http://www.dealextreme.com/details.d...ределно свети доста добре.


                          r_osen@yahoo.com

                          Коментар


                            #14
                            rosenmvr написа:
                            Определено трябват пари за тази краста. Проблема е че незнам с какъв диод е моя фенер защото е китайска сглобка. Драйвера поддържа напрежение 3.2в а тока е 900maПри мен диода и драйвера са сложени в алуминиев пръстен , който топлоотдава в корпуса на фенера. lov мога ли да те помоля да погледнеш диода отново и евентуално да ми поръчаш ( за мен няма значение на коя фирма е освен цената разбирасе) мисля да го пускам направо на батерия без драйвер 3.7в 2400mah.
                            Съвет от мен не се захващай с подобни реконструкции. По евтино ще ти излезе да си купиш цял фенер. Иначе ето ти SSC P7 http://rutube.ru/tracks/1678284.html...41351c4c20edb1 И със сигурност ще ти свети без проблемно само с една батерия тип 18650 2400 мА . В същност мисля че и по горе писах че точно тези евтините фенерчета ги правят без драйвер. То всъщност драйверите са 2 типа . Единия е когато захранващото напрежение е по високо примерно фенерчето е за няколко елемента и другия вариант само с един. И тогава целта е да се оползотвори пак изцяло батерията защото когато падне под определен минимум прехода на диода не може да се отпуши. Тоест в батерията има още енергия но тя е неизползваема. А и литиевойоните акомулатори има добра характеристика и почти се изцеждат до край. Ама едва ли ще ти се случва често да да изпаднеш в такава ситуация освен ако не работиш с него. А лично само еди път успях на тоя с Р7 почти да скапя батерията като си светих с него почти 2 часа на половин мощност щото ръчках една инсталация по нощите. И въпреки това все още светеше макар и доста слабо. Та да се върнем на думата с диодите. Другия вариант е да сложиш Q5 на CREE той е 200 лумена но на сайта не намерих да предлагат. Копувал съм такъв от софия от някаква фирма са осветление и ми откъснаха главата с цена тогава ама те тъкмо бяха излезли като модел на пазара. Другото е че задължително трябва да го вземеш с подложката щото е залепен с термопроводящо лепило. Не се знае дали рефлектора е подходяш защото имат разлика в в лещата която е на диода и от там различна парабола за рефлектора. От давна спрях да следя какво ново има в областа да мощните диоди и сигурно вече има и по нови модели така че ти казвам само за такива които познавам. Така че харесай си някое фенерче с диаметър на рефлектора около 35мм. Долу горе това е максималния диаметър дето става за носене по джобовете. Ако не ти пречи може и по голям. Колкото е по голям още по добре се фокусира лъча. Има ги на цени от $20 за 200 лумена и $35 за 900 лумена.Избирай модели само с 2 позиции на светене освен ако не ти трябват тези другите мигалки само за гъзърлък. Щото ако го позваш само за светене са си направо гадост. Надявам се вече да съм те вразумил да постъпиш в правилно и да си вземеш цял фенер и да не се заиграваш. Аз направих тази грешка ама то тогава такива фенерчета си бяха направо фантазия да притежаваш да не говорим за цени. То не бяха експерименти с рефлектори то чудо. И докато не му боднах един колиматор за същия модел не можаха да станат нещата.
                            BRAVA 1.4 12v - 1998г.


                            http://vbox7.com/play:124bedab

                            Коментар

                            Working...
                            X