Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Малко встрани от честитките - има една народна мъдрост - Танас гельди, яз гельди (Атанас(овден) дойде, лятото дойде)...само че като гледам какъв сняг забръска навън, като гледам и прогнозите...май зимата сега се сети да идва...
Приказката е такава, щото Атанасовден се е празувал на 31.01, а не както сега - 13 дни назад. Баба ми е Атанаска, родена е на 31.01 и не иска да чуе за "днешният" Атанасовден. И приказката си е турска баце
Казах "народна", не съм казал, че е българска, макар че аз лично Танас или Атанас турско име не съм чувал.Истината е, че старите хора са говорили с доста турцизми в езика. Баба ми например използваше страшно много турски думи, а по нашия край изобщо няма турци.Както и да е де...виж, това за преместването на датата не се бях сетил...
Честито и от мен!Специално на Атанас71, la scuadra azzura, naskobg, nanobanano и всички останали, имащи днес имен ден - много здраве и късмет!Наздраве!
Благодаря за пожеланието :D здраве щастие и успех на всички.
Казах "народна", не съм казал, че е българска, макар че аз лично Танас или Атанас турско име не съм чувал.Истината е, че старите хора са говорили с доста турцизми в езика. Баба ми например използваше страшно много турски думи, а по нашия край изобщо няма турци.Както и да е де...виж, това за преместването на датата не се бях сетил...
Аз се сещам. Фамилията и бащиното ми са все на Атанас. Баба ми е Атанаска - просто тоя ден го празнувам два пъти..., но определено и баща ми се преориентира да си го празнува по "старому", щото кво е това 18.01 дето зимата е още яка. В Калиманци където са сега - има вече метър сняг, като не коментирам 4 метровите преспи...
Коментар