Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за преработка на UPS

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Въпрос за преработка на UPS

    Понеже зимата дойде и както винаги тук във Варна почнаха пак да се подебават с тока, въпроса за UPS пак започна да изплува бавно нагоре... Седя тука и разглеждам какво продават по магазините, но нещо не съм много доволен от цени и капацитет - Тези дето са до 100 лева нещо не ме кефят, много малко бекъп тайм имат (6-8мин.) и повече от едно компютърче надали ще понесат, а на мен ми трябват поне за 2 засега, а тези които са по-глемшки пък доста пари идват, 250-300 лева и нагоре... Гледах ги с едни такива батерийки по няма и 10Ач и се запитах, дали няма да стане да си купя някоя малка гад за 70 пари примерно, да я разколача и да и купа един акумолатор 40Ач и да сменя с него оригиналната батерийка? Идеята е да се получи едно добро време от поне 20 минути в което 2-3 машини и поне един монитор да могат да работят без проблем. Незнам доколко само едно такова маломощно може да понесе голяма батерия и как ще седи въпроса в презареждането на батерията, т.е., да не се претовари самото захранване. Принципно може да се направи такова изпълнение, намерих една подобна статия, но там човека го беше направил с акумолатор и 1000VA UPS, кото пак е много пари...Та така, ако някой има идея или е по- на ти с тази техника да удари едно рамо, че засега пораженията са само с операционната система, малко дефекти, случвало се е и преинстал, но ако упре до железарията ще е вече гадно...

    #2
    Първо правя уговорката че не съм в час с материята на конструкторско ниво. В същото време имам юпс така че мога да дам някакво мнение. Купих си го от Метро преди 5 години и в началото държеше десетина минути с вързани два компютъра. В момента държи колкото да ме спаси от токови удари, разбирай 2 секунди няма ток - компютъра спира. Да видим кога ще разколача да сменя батерия или пък нов ще си взема. Хубавото е че машинката идва със софтуер и кабел към компютъра, в момента в който спре тока дава предупреждение и изчислява при това потребление колко ще изкара, съответно в един момент прави културен шътдаун на уиндоуса и поражения по ОС-а няма. За мен това е абсолютно достатъчно, не бих рискувал да спре тока и аз да продължа да си бачкам спокойно 20 минути. Моментално сейв на всичко и шътдаун. Не съм сигурен че ако закачиш автомобилен акумулатор ще ти държи повече време. Те са направени да дават голям ток за кратко време. То ако беше така нямаше да има тягови акумулатори.

    Коментар


      #3
      Ами намерих доста линкове за такова изпълнение в домашни условия, един даже беше публикувал такова изпълнение с 4 акумулатора и пише, че компютър без монитор (вероятно някакъв сървър?!) изкарал около 70 часа... Принципно ми се завъртя тая идея, защото доколото знам, УПС-а е накакъв превключвател, батерия и инвертор, та се си мисля, че ако просто се замени батерията с по-голяма ще дава ток за повече време.

      Коментар


        #4
        мисля че си прав колега но ако може дай някоя схема и ще помислим

        Коментар


          #5
          Има едни UPSi 600VA на които се извеждат кабели и се връзва допълнителен автомобилен акумулатор, но там мощността се ограничава до 60W помпа! Иначе се претоварва инвертора на UPSa!Отделно че веднъж разреден е нужно доста време, за да се зареди напълно отново!Когато е нужна автономия за повече време се ползва генератор!
          F31 BMW 320d

          Коментар


            #6
            Едва ли ще е проблем да използваш по-голям акумулатор за захранване на преобразувателя в ups-a, но когато се наложи да възстанови използваната мощност трафчето му сигурно ще бере ядове. Или ще го зареди за по-дълго време или ще се сдуха.
            Fiat Tipo 1.4i.e. 72hp 1993 - истинският автомобил
            Fiat Coupe 2000 16V 139hp 1995 - като хубавата жена - кеф ти е да си с нея, но ти къса нервите и джоба - продадена
            -------------------------------------------------------------

            Коментар


              #7
              МММда... Аз агрегатче вече си харесах, незнам дали ги продават още, но в практикер имаше едни по 1KW и бяха на доста прилична цена и външен вид. А относно УПС-а, май ще се теаствам, тука хората и за по-драстични цели са правили интервенцията http://www.kaldata.com/forums/index....owtopic=103425

              Коментар


                #8
                Колега не знам точно за какви нужди мислиш да го ползваш UPS -а.На мен ми се наложи да купувам за службата миналия месец.След обикаляне по магазините се спрях на това (модела в ляво)Струва 185 лева,има си защита и на LAN и AVR( автоматичен регулатор на волтажа) 1000VA.Лошото при него е че няма "шуко" на него и става само за захранване на компютри и монитори(има 4 извода за 2 конфигурации).При мен захранва една машина от 400вата и един ЛСД монитор 17-ка.При последното спиране на тока ги захранва около 40 минути.Другото което не му харесвам е постоянното бипкане през 3 секунди докато е на авариен режим(последните 5 минути преди да изключи започва да бика на всяка секунда)Има диск със софтуер и USB връзка с машината,но така и не можах да открия как се спира това бипкане.http://www.repotec.com/default.asp?p...03AU2003AU.htm
                FIAT FORUM BULGARIA
                Ракията е над политиката

                Видео от Италфест 2011

                Коментар


                  #9
                  krasio_79bs написа:
                  ...но така и не можах да открия как се спира това бипкане...
                  Не познавам конкретно този модел, но на моите UPS-и (APC) алармата се изключва (в смисъл се настройва да си трае и при липсва на захранване) с микропревключвателче на задния панел.Не е ли това тук?
                  Прикачени файлове
                  FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

                  Коментар


                    #10
                    Pecho написа:
                    krasio_79bs написа:
                    ...но така и не можах да открия как се спира това бипкане...
                    Не познавам конкретно този модел, но на моите UPS-и (APC) алармата се изключва (в смисъл се настройва да си трае и при липсва на захранване) с микропревключвателче на задния панел.Не е ли това тук?
                    Може и това да е.До сега се дупих в шкафа да видя за какво иде реч.Много са ми къси кабелите и нямам добра видимост ако не го разкача.Не напипах бутон,има само една дупчица, но на този етап не мога да погледна дали има бутон в нея.Ще го пробвам в понеделник преди да съм започнал работа да го погледна пак.Благодарности за съвета.
                    FIAT FORUM BULGARIA
                    Ракията е над политиката

                    Видео от Италфест 2011

                    Коментар


                      #11
                      У дома съм с един UPS втора употреба, който преди 3 години наистина изкарваше 40 минути без захранване. Лошото обаче е след това - ток няма поне 12 часа... В момента акумулатора си е заминал или си заминава, защото живота му е около 10-12минути. По-мощен акумулатор би държал по-дълго време, но проблема идва в последващото зареждане - UPS електрониката и трансформатора няма да успят да реагират адекватно, а съм и наблюдавал преправяния със автомобилни акумулатори за камини с водни ризи - там нещата са още по-скръбни, защото човека ходи да си закача зарядното, ако се е изхабил акумулатора UPS-а това му е хубавото, че е автономен, а ако трябва да зареждаш ръчно акумулатор... бррр...За колегата със зумера - отваряш UPS-а намираш къде е пищялката и залепваш отгоре и едно парче изолирбанд - ще писка по-тихо
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                      Коментар


                        #12
                        Внимавай с агрегата, може да не става за техника. На сума кемперджии им изгоряха телевизори по язовирите. Може да иска стабилизатор.

                        Коментар


                          #13
                          Нямаш проблем да сложиш какъвто си искаш по голям акомулатор. Но за да работи коректно иска колкото се може по къси и дебели кабели. Поне 10мм2 и не по дълги 40-50см. Такава преправка е правена многократно и доказано работи. Единствения проблем е после времето за възтановяване на акомулатора. Скача многократно тъй като заряда се следи по ток и напрежение и зарядния ток е предвиден да е много малък. Тоест според вложения в устройството акомулатор. И пак да повторя здрави връзки и дебел проводник. Иначе веднага отчита че напрежението е ниско заради пада в кабела и почва да се сърди и изключва.
                          BRAVA 1.4 12v - 1998г.


                          http://vbox7.com/play:124bedab

                          Коментар


                            #14
                            Преди две-три години, пробвах с един UPS 600VA, като му закачих акумулатор от 65 ампера. Оказа се че при отдаване на ток, доста бързо започна да прегрява трафа и импулсния генератор на преубразувателя. Издържа около час, след което го спрях, понеже замириса трафа. Може би тая идея ще проработи при по мощните UPS-и или с предвидено охлаждане с вентилатор и по яко ребро на мощните полупроводници..
                            Fiat Marea TD100

                            Коментар


                              #15
                              Няма да има проблем да сложиш и по голям акумулатор, но както казаха колегите ще се зарежда по бавно, все пак това зареждане си зависи и от самото зарядно. Има много изпълнения на UPS-си и е желателно преди да се прави такава замяна да го погледне човек който разбира от такива неща, защото съм виждал такива боклуци от които направо се плаша.

                              Коментар

                              Working...
                              X