Честито колега! Да си я караш със здраве и да не се разваля
Както се вижда тампона няма как да се скъса до такава степен, че да прави контакт метал в метал. Неприятното е че Стиловците до 2003 година използват може да го наречем "дефектен" каучуков материал, или с други думи просто гумата се втвърдява адски много и става като изпечена, с което започва да издава гадните звуци и да предава вибрации по цялата кола. Проблема е бил отстранен след 2003 година от FIAT, като започват да слагат нов тампон, който е с нова гума и е видимо доста по-голям от стария:
Номера на replacement тампона е 51711216 по ePER. Въпреки, че изглежда по-различен хората казват че си става идеално и за първата генерация Стила без никакви грижи, дори мисля вече стария оригинален тампон не се продава ами е напълно заменен от този.Веднъж сменен поне 10 човека казват, че всички от горепосочените проблеми изчезват, вибрации, дрънчене ... всичко, колата става съвсем различна. Доста е странно, че тампон на мотор може да прави такива неща, но ... аз моя още не съм го сменял защото честно нямам много време в момента.Ако ми остане време следващата седмица с колегата 1115 ще седнеме да го сменяме в полеви условия, ще снимам, ще мога да обясня доста по-добре и най-вече да кажа има ли резултат и такъв ли е какъвто пише. Цената на тампона за съжаление е 158 лв. ако не ме лъже паметта, ще трябва да рискувам и да се доверя.Още нещо което разбрах, ако колата е 1.9 JTD въпросният тампон може да се замени със същия тампон от бензиновото Стило 1.8. Този тампон (за бензинката) е с по-мека гума от дизеловия (нормално) и убива още повече вибрации от оригиналния на дизела. За съжаление няма кой да каже дали ще издържи повече тъй като е по-мек и дали няма да има грижи за в бъдеще.Майстора ще ти каже, че тампона не е за смяна точно защото той си е здрав на външен вид, но просто е корав като камък ако е първия такъв с който колата е излезнала от завода. Затова и проблема е толко дълбок и труден за намиране.Друго характерно при мен което също май идва от гадния тампон, включи си климатика и изчакай да започне да върти .... вибрациите във волата трябва рязко да намалеят почти до минимум, изключваш климатика и пак започват. Това аз сам го разбрах сега лятото, но проблема сигурно се корени в бланаса при зацепване на климатика и това, че като се пусне пренася част от натоварването на срещуположния тампон, с което вибрациите намаляват.Сега за airbag-a, контактния спрей сам по себе си пак го казвам нищо не прави. Проблемите с еърбезите идват от това че буксите са хлабави и не правят контакт, колкото и да се пръскат те ще продължават да не дават добре контакт. Като си пипнал отдолу още повече си ги разместил и затова таблото свети постоянно. Моето 100% работещо решение (поне за моята кола) бяха три клечки за зъби. Забиваш отзад на буксите по една здраво за да немогат да хлопат клемите на никъде, чупиш клечките и стабилно бандажираш с изолирбанд. Това дава 100% контакт, без мърдане на клемите в нито един момент и в нито едно положение на седалката .... и проблема е решен напълно (ако идва само от клемите разбира се).Дано съм ти бил полезен.

Коментар