Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кражба на интелектуална собственост...

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Кражба на интелектуална собственост...

    Току що се прибирам, излязох да търся аптека, че главата ме боли зверски.Влязох в първата аптека, която видях и докато се редих на опашката, съзрях нещо, което ме шокира... Някой от вас знаят, че хобито ми е фотографията. Регистриран съм в няколко БГсайта, в които качвам снимки и съответно там се коментират, гласуват и т.н....Въпросната аптека / за сега все още няма да казвам коя /, е направила календари с МОИ снимки..... ...направо онемях. Мина ми главоболие и всичко. Направих се на ударен и помолих за календара....има 12 снимки / 12 месеца /, някой от тях мои. Категорично. Познах си ги на секундата. Какво да правя, не съм ги регистрирал никъде, нито имам регистрирано търговско право.От една страна ми стана готино, че нали....така са ме оценили, от друга страна си мисля, че това трябва да става с мое разрешение.Едната от снимките е обявена в сайта за продажба и е купена. Със сигурност знам, че не съм я продал на верига аптеки. Какво ще стане, ако купувача разбере и я види окачена на стената в аптеката.И въобще как стои въпроса с кражбата на интелектуална собственост.Всичките ми снимки са подредени в дискове и съдържат EXIF информацията, с която мога да докажа че са снимани с моят апарат. Освен това, всичките снимки / крадените / са регистрирани на мое име във въпросният сайт.Давайте съвети как е уреден този въпрос и до колко имам права......щото направо съм шокиран. Леко приятно, но май повече неприятно...

    #2
    Преди година някъде от един вестник ми бяха чопнали една снимка от фото форума, консултирах се с познат адвокат и ми обясни че мога да ги осъдя за авторско право. Та обадих се в редакцията вдигнах един скандал по телефона за кражба, авторски права и тн. заплаших ги със завеждане на дело или им предложих да си платят както му е реда. Не ми беше за парите, ако някой ме бе попитал щях да им я подаря. Всичко е въпрос на принципи не толкова например за 20-50 лв.В фото форума има доста теми за тези неща мисля че там най добре ще ти помогнат.А в последствие спрях да качвам снимки след това в пространствотопс. то даже си пише най отдолу в фото форума : "Снимките в този сайт са със запазени авторски права.Използването им без позволението на авторите е незаконно."
    Fiat Punto '01, 1.8 16V HGT Abarth

    Коментар


      #3
      неприятна история, чувал съм и от други мои познати занимаващи се с фотография за подобни случки (повече по уеб-сайтове). смятам виновни са рекламната агенция, те са подбрали снимките и оформили календара. сайтовете на които си ги публикувал указват ли че правата ти на автор са запазени?"водна марка" май е най-добрия начин да ги защитиш.Авторско правоКриейтив комънс
      Fiat Marea SW 1580 16V ELX 182A4000 10/96
      Moonsteppers - All over the world and beyond ...

      Коментар


        #4
        Абе и на мен не ми е за парите. Ако ми бяха звъннали, например....или по някакъв начин се свържат с мен, с кеф щях да им ги подаря. Така направих с един завод, обект на моите снимки, както и с една община за пейзажните ми снимки....Абсолютен кеф ми е, в никакъв случай не гледам комерсиално на фотографиите си, дори не ги смятам за професионални, но да ми крадат снимките така...ееееее...гадно е

        Коментар


          #5
          Този календар едва ли е в някакъв сериозен тираж. Така че дори да ти бяха платили, колко можеха да ти предложат ? Видяли са снимките в нета, харесали са ги, копнали са ги. Определено е вид кражба, но аз на твое място единствено бих бил поласкан, че някой е оценил снимките.
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

          Коментар


            #6
            Винаги въпроса е принципен при любителите. Но защо винаги трябва всичко да е така, защо трябва да се краде просто е долно и нагло мен това ме дразни. Аз не снимам за да печеля а защото ми харесва. Има си правила и закони, просто е възмутително. И аз тогава в първия момент се зарадвах че снимката е оценена но след това последва скандалът.Много добре знаят че повечето автори не търсят печалба от фотографиите си, но явно е много трудно да се регнат в сайта и да напишат едно ЛС примерно и тн.Всеки като си мълчи така става.Авео на твое място бих се свързал с издателството.
            Fiat Punto '01, 1.8 16V HGT Abarth

            Коментар


              #7
              Ако някой ги е ползвал с некомерсиална цел - да ти е кеф и да си поласкан. Но така все едно някой е направил пари от твоя труд. Той не е казал на клиента си ’Намерих тука едни снимки без пари и затова няма да те таксувам за снимки’ нали? Ошмулил го е пълна програма, може да е дръпнал една реч и какви специални фотоапарати са купили че да стане хубав календара.Не съм сигурен че ще изкараш лев от цялата работа, но ако им вдигнеш пушилка може следващия път да се замислят преди да крадат, да разберат че рано или късно всичко се вижда. А освен с издателството аз бих се свързал и с клиента, защото ако клиента звънне и им каже ’Абе какви снимки сте ползвали, сега тука искат да ни съдят’ на издателя ще му е по тегаво от ако просто ти звъннеш и се разкрещиш. В единия случай те отсвирва, в другия трябва да убеди клиента си че не са крадльовци.

              Коментар


                #8
                Подкрепям ls1.Иначе Явка, има различни технически методи за защита на публикувани в интернет снимки. Най-лесния е да ги пускаш във формат двуслоен GIF, при който горния слой е прозрачен. Така при кликване върху файла и опит за сваляне се сваля само една чисто прозрачна картинка Тези неща са подробно описани във фотографските форуми.Аз също често си свалям "чужди" снимки, но ги ползвам единствено като тапет за десктопа.

                Коментар


                  #9
                  Консултирай се с адвокат, или се порови в закона за защита на авторското право, След, като имаш оригиналните снимки в себе си лесно можеш да докажеш, че са твое дело.
                  Frontera Sport, X20SE март 1998

                  Коментар


                    #10
                    Поради факта, че снимките ти са използвани с комерсиална цел, ти си в пълното си право да си потърсиш правата. Твоето право върху снимките възниква веднага след създаването им и е за срок от 50 г. след смъртта на автора считани от 01.01. на годината следваща годината на смъртта. Това, че имаш доказателства, че снимката е направена от теб веднага решава евентуално съдебно дело в твоя полза п.с. Ползвателя е длъжен по закон да ти заплаща процент от печалбата и иска разрешение от теб при всяко последващо използване на обекта на авторското право (това в случай, че не си продал обекта на правото)
                    SKODA 105L '78
                    PUNTO 1.2 MPI ELX '94
                    FIAT 126p '89
                    TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
                    GRANDE PUNTO 1.2 '06

                    Коментар


                      #11
                      Immortal написа:
                      Подкрепям ls1.Иначе Явка, има различни технически методи за защита на публикувани в интернет снимки. Най-лесния е да ги пускаш във формат двуслоен GIF, при който горния слой е прозрачен. Така при кликване върху файла и опит за сваляне се сваля само една чисто прозрачна картинка Тези неща са подробно описани във фотографските форуми.
                      Toва никога не би спряло компютърно ограмотените да ти свалят снимката... Та дори и с "Print Screen" бутона може да се осъществи,даже и с пълното качество на снимката (с малко повече нерви,но е възможно)
                      Fiat Bravo 1.6 16v 1999г

                      Коментар


                        #12
                        http://www.eenk.com/?p=1383Еленко е публикувал във блога си цялата одисея около неговата препирня със 24 часа. Малко по-натам е писал, че който желае да защити правата си, може да се свърже с него за обмяна на опит.Имайки предвид, че Еленко е един достатъчно интелегентен човек, смятам че можеш да му драснеш един мейл за консултация - най-малкото ще ти препоръча адвоката си, с помощта на който ОСЪДИХА "24 часа" Yellow_Flash_Colorz_PDT_17

                        Коментар


                          #13
                          За мен лично решението е само едно - прилично голям воден знак върху кадъра с твоето лого или сайт откъдето могат да се свържат с теб за евентуално уговаряне уславията за ползване. Интернет е място за обмен на информация, ти я предлагаш - те ГЛЕДАТ.

                          Коментар


                            #14
                            Установена е рекламната агенция, изготвила календарите. Ще се свържат с нея и ще предложат извънсъдебна договореност. Ако не се договорят, ще има съд. Оказва се, че един от потребителите в сайта, който не е засегнат от проблема лично, бил прокурор в нам ква си там прокуратура....иначе любител-фотограф. Та той е дал насоки, съвети и т.н...Незнам какво ще стане, но другите колеги са избесняли. Май ще се ходи извънредно до София...

                            Коментар


                              #15
                              Stilo написа:
                              За мен лично решението е само едно - прилично голям воден знак върху кадъра с твоето лого или сайт откъдето могат да се свържат с теб за евентуално уговаряне уславията за ползване. Интернет е място за обмен на информация, ти я предлагаш - те ГЛЕДАТ.
                              Това е правилното решение. Мойта мацка понеже и тя е фотограф на свободна практика, се натресе при една фирма, снима снима, казах и да си защити снимките преди да им ги прати, не ме послуша за водните знаци, щото трябвало да има взаимно доверие и я запалиха като стой та гледай.Иначе има и някаква организация на художниците или нещо такова, с членски внос и както си му е реда, който защитават членовете си точно от такива деяния.

                              Коментар

                              Working...
                              X