Явно не сте ми чели ферманчето.Аз съм си правил сметката така. средно една крушка в къщи свети по около 3 часа в денонощието.През лятото може и 1 час да не се събере , но пък зимата има дни в които осветлението е пуснато нон-стоп в поне една стая.Помещения като коридори и бани най - често се осветяват за по-дълъг период.В къщи има човек постоянно - жената гледа бебока.Та, една 100 ватова крушка ( 20 вата или 8вата вата енергоспестяващ еквивалент) ако свети по 3 часа на ден за една година - 0.3кв/ч*365 = 109.5 кв/ч - средна цена на тока - слагам 0.14 ст/кв.ч. 109.5*.0.14= 15 лева на година. Енергоспестяващата гълта 5 пъти по- малко - 3 лева. И какво излиза 12 лева икономия от една крушка и около 90 кв/ч спестени. Инвестицията се избива за максимум една година дори и ако си купиш крушките от Бг.Вярно в глобален мащаб- НИЩО не е.Е да ама аз в къщи имам 10 крушки. Е нека ми спестявам с тях някакви си мизерни 100-120 лева годишно.Е да ама.Ама я помислете малко - в нашия блок 4 входа по 24 апартамента - 96 ако всеки спестява 200 кв/ч годишно ( пак от горните сметки) се получава едно прилично количество енергия която няма да бъде изразходена напразно.Ами един квартал?Ами цяла София примерно.Не случайно простите австралийци преди няколко години забраниха продажбата на класически крушки с нажежаема жичка - ей така от раз за целия си континент/държава. Прости са хората
И пак го казах - цената на тока ще расте и то здраво.Поне за момента крушката ми с най-много активен живот е на около 10 месеца и минимум 3000 часа работа ( нощна лампичка в стаята на малката - свети едно 10-11 часа на денонощие - 4 вата е и замени една 30в стандартна крушка.) При малките крушки икономията е наистина незабележима - но вече си изби парите.

Коментар