Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Акумулатори в паралел

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Акумулатори в паралел

    Здравейте, искам да задам един тъп въпрос. Ако вържа два акумулатора които имат еднакво напрежение, но амперите са различни, какво ще се случи. Говоря за два оловно киселини акумулатора 12v. Разликата в амперите е х2.
    ​​​​Като при зареждане дали ще се зареждат правилно и при разреждане съответно отново да е правилно.
    ​​​​​​
    Последна редакция от chaveto; 20.07.2022, 20:32.

    #2
    Здравей,
    Паралелно акумулаторите няма да работят коректно и в двата режима.


    Могат да се свържат по примерната схема

    Коментар


      #3
      AngelIvanov написа: Преглед на мнението
      Здравей,
      Паралелно акумулаторите няма да работят коректно и в двата режима.


      Могат да се свържат по примерната схема

      Би ли обяснил малко по подробно какво точно ще се случи.

      Коментар


        #4
        Лично аз избягвам да свързвам паралелно на оловни акумулатори, тъй като отделните акумулатори никога не са с еднакъв волтаж и поради тази причина, този с малко по-висок волтаж ще се явява като "зареждащ" на този с по-ниския волтаж.
        Паралелно свързване не се прави защото акумулаторите постоянно ще се зареждат и разреждат един друг докато не се съсипят.
        Ако сме прецизни - прави се, но акумулаторите се подбират да са с еднакви параметри. Като казвам подбират - значи измерени и калибрирани - ако просто хванеш два акумулатора на които пише че са еднакви - няма никаква гаранция че реално са с еднакви параметри.


        Коментар


          #5
          Съгласен съм с това, но реално условието за връзване е при първоначалното връзване да бъдат с еднакво напрежение. Иначе може да се получи гореописаният ефект на зареждане и разреждане. След това не би трябвало да се наблюдава това нещо, а може и да греша
          Принципно моята идея е да ги ползвам постоянно, зареждане и веднага след това разреждане. Зарядният ток се регулира и няма да бъде повече от 10%. Идеята ми е към съществуваш акумулатор който го разреждам засега около 30-40% да го задържа на 70%+ за да му удължа живота. Като не ми се иска да купувам същият акумулатор за 500лв+ а да взема такъв с по малък капацитет на който и цената му е в пъти по ниска. Другата идея е когато започна да разреждам с 10А+ да не пада толкова бързо напрежението на акумулатора. Защото като почна да го точа повече и напрежението пада и показва, че акумулатора е изтощен. След като намаля тока с който го разреждам % се връщат нагоре и започва да се вижда реално на колко % е акумулатора.
          Най общо казано е с малко пари да се опитам да запазя по дълго време съществуващият скъп акумулатор, но ако добавянето на друг ще му навреди се отказвам. Просто ще го оставя да работи колкото може и ще мисля за някакъв друг който не е оловен.

          Коментар


            #6
            Ако не е проблем изходното напрежение да е по ниско с 0.7волта може да елементарна схема с 4 10А диода
            Click image for larger version

Name:	IMG_2826.jpg
Views:	169
Size:	48,7 KB
ID:	2756906

            Коментар


              #7
              Тази схема не става, защото зареждането и разреждането става от едно място. Може да стане, но ще трябва някаква автоматизация да превключвам между диодите според това дали зареждам или разреждам.

              Коментар

              Working...
              X