Здравейте колеги,
Пускам една темичка, в която ако някой е видял със собствените си очи някое Пътно Транспортно Произшествие, може да го опише и да даде собствен анализ на ситуацията... Мисля, че би било полезна темата, защото понякога човек като му се случва нещо, в динамиката на събитията не взима най-правилното решение, а така може да му блесне някоя случка описана тук и да има полза...
За темата се "вдъхнових" днес на път за работа от разигралите се събития пред очите ми на кръстовището на бул. Сливница и Хр.Ботев посока Люлин. Аз съм назад, някъде на 3-та редица на светофара на Сливница (3 ленти + бус лента, като заради трафика обикновенно всичките 4 ленти са с бързащи за направо коли) и чакаме зелено, което в един момент светва и съвсем нормално всички рипат напред. Тук обаче аз виждам с крайчеца на окото, че някаква неориентирана лелка с червена кола (не видях марката, но беше нещо старичко и май японско) тръгва да навлиза в кръстовището по Хр.Ботев... Аз от изумление направо онемявам и почвам да усещам, че ще става мазило и единственото което ми остава е да гледам как и въпросната лелка през отворения прозорец, започва изцъклено да осъзнава как 4 реда коли с ревящи двигатели тръгват към нея, при което инстинктивно спира. И ето тук става интересното... съответно първите коли от първите 3 ленти я виждат и намаляват/спират, за да й дадат възможност да се изтегли, при което лелката решава, че всички са я видяли и тръгва, но уви, предната кола от най-лявата лента запречена от другите коли не вижда какво се случва и си перка, при което естествено става "колижъна" и лелката с червената количка бива натресена странично. За щастие всичко става с бавна скорост и виждам, че лелката се отървава само с притеснено-виновно изражение на лицето... И така... според вас... КОЙ и КАК би следвало в цалата тази ситуация да постъпи? Постановка 1)Вие сте на мястото на лелката, колкото и да сте внимателен шофьор, нещо сте се заблеяли и сте налетяли на откровенно червено в кръстовище през което се юрват 4 реда коли. Ковете спирачки, защото ви е ясно, че няма да имате време да се изтеглите преди да ви прегазят. Тези коли, на чийто път сте успяват да намалят/спрат.-> Аз лично вероятно бих навъртял волана и бих тръгнал в посоката на движение на колоната и на следващото кръстовище ще си направя обратен завой. Т.е. не бих се опитвал да продължавам да сека пътя на цялата тази колона.Постановка 2)Вие сте първа кола на кръстовище, потегляте и виждате въпросната ситуация пред вас... а именно напречно навлизане и спиране на кола в кръстовището, но не във вашата лента и вие бихте могли да минете, но:а) решавате, че сте толерантен и спрате да я пуснете да се изтегли, но по този начин рискувате, колите които се движат успоредно на вас да не я видят и да стане катастрофа (както се случи);б) или само намалявате и си ми навате, като в цялата ситуация една от 4-те ленти остава запречена от напречната кола (най-вероятно ще бъде освиркана до небесата), която обаче нама да смее да мръдне, защото отпред и отзад ще минават коли и ще чака да ви светне червено за да се изтегли.
п.п.Май много дълъг ми стана поста... ама нещо имам да пиша една документация тук на работа и само се помотквам...

Коментар