Здравейте ,колеги!Понеже знам ,че във форума има хора които се занимават с програмиране ,бих искал да ги помоля ,ако им е възможно да погледнат една задачка!Тя е за мен ,състои се от написване на две програмки ,едната на Паскал ,другата на Делфи ,и ако я представя ще имам възможност да се освободя от изпит!Вече пробвах да я напиша но, без успех!И понеже съм на Вие с програмирането ,но все пак ми е заложено в учебната програма ,ми се налага да правя такива неща от време на време!Много ще съм благодарен на някой ако ми помогне и ще има почерпка ,независимо от къде е колегата!Ето и условиетоЗадача "Програмиране"а)Да се състави на BorlandDelphiВ отделен модул, дефинирайте абстрактен клас, описващ магазин с определен брой артикули (БА) и месечен наем (МН). В него дефинирайте методи за изчисляване на месечната печалба (МП) общата по формулата.МП=((Брой продадени артикули (БПА)*(Продажна цена (ПЦ)))-((Брой продадени артикули (ПРА)*(Доставна цена (ДЦ))-МН*(*ДДС/100+1), където ДДС (в проценти) е параметър на метода. В програма, използваща този модул:Дефинирайте клас описващ артикул със задължителен ДОД с полета X, Y, A, B и изчисляване МП както следва
до X броя на месец включително A лв. o над X броя на месец B лв.o над Y броя получава един безплатен артикул със ДОД.Дефинирайте клас описващ артикул с незадължителен ДОД с полета X, A, B и изчисляване МП както следва
до X броя месец включително A лв. o над X дни на месец B лв.Дефинирайте клас описващ артикул продаден на лизинг с полета X, Y, A, B и изчисляване МП както следва: Лизнговаo до X дни 0 лв.(безплатно)o от X до Y дни включително A лв.o над Y дни B лв.Направете полиморфна функция, която сравнява ОСП за 2 произволни пациенти. Резултатът от функцията е 1, ако сумата на пациента, подаден като първи аргумент е по-голяма, 0 ако е равна и -1, ако е по-малка от сумата на пациента подаден като втори аргумент на функцията.Декларирайте и инициализирайте 3 обекта пациенти както следва:Пациент с неплатени осигуровки, за който:Престой за един ден (ПЕД)=15лв, до 5 дни, 0т 5-20 дни, А=5.10,В=1,80ПЕД+ТДПациент с платени осигуровки , за който:Престой за един ден (ПЕД)=1лв, до 5 дни, 0т 5-20 дни, А=3.10,В=1,80ПЕД+ТДПациент пенсионер , за който:Престой за един ден (ПЕД)=5лв, до 5 дни, 0т 5-20 дни, А=1.10,В=0ПЕД+ТДИзведете БПД и ТД за всеки пациент, като сумите, които са изразходвани от всеки конкретен пациент за месеца както и ДДС за всички пациенти се въвеждат от клавиатурата. б)Да се състави на BorlandPascalСъставете програмна система за обслужване на търговията на кафене:1. Създаване на начална база от данни за изделията: название, количество, единична цена, ДДС (20%), стойност (цена+ДДС), Всичко (количествосойност).2. Извеждане на справки за изделията от вида:а) списък на всички изделия с въведените данни за тях;б) списък на тези изделия, чиято единична цена е по-голяма от предварително въведена цена;в) списък на изделията по име, а накрая на списъка да се изведе стоката с максимална цена.3. Актуализиране на данните за едно изделие, включващо обичайните обработки - като допълване, изтриване или променяне на данните за едно изделие.4. Сортиране на изделиятаа) по име;б) по стойност;а) по количество.Благодаря предварително ,на всеки ,който би ми помогнал!!!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Молба, написване на две програмки...
Collapse
X
-
Ок ,колега!Иначе много ще се радвам ако някой помогне с тези програмки ,защото съм доста скаран с пустото програмиране!MOYA написа:sorry човече,Мога да ти помогна само с hardware -но обещавам да се поинтересувам и ако има отговор веднага ще ти кажа...
Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар
-
Записах се защото исках да уча хардуеър ,а това е заложено в програмите навсякъде.Уча го само една година и то не много.Неизбежно е просто...wwweb написа:Е що си се записал да го учиш това, като не го разбираш или поне не се опитваш да го разбереш?
Не че не се опитвам да го разбера ,но не ми се отдава...много съм чел ,дори няколко учебника изчетох и то по няколко пъти ,но явно при мен няма ефект - за съжаление!
Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар
-
От тази тема става ясно, че програмист програми за почерпка не прави
Требе доларес!!!
Типо 1.4i.e. ex again
Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
Бих ти я написал, но нямам никакво време... Паскал и Делфи са почти едно и също... ама наистина, що не се пробваш??? Никак не са сложни и 2те задачи, езика е един, само крайния резултат ще изглежда различно
Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар