Как работещата климатична система влияе на разхода на гориво? Тест на ADACТова, че пуснатата климатична система повишава разхода на гориво в автомобила е известно на всички. Немският автоклуб ADAC в своя най-нов тест се опитва да покаже какво е влиянието на използвания климатик върху разхода на гориво. Според ADAC, върху разхода влияе най-силно първата фаза, при която се охлажда въздуха в купето до желаната от водача степен. Теста на германския Автомобилен Клуб показва, че за да се понижи температурата в купето от 31 градуса до 22 °C, автомобилът има разход по-висок от нормалния с 2,47 до 4,15 литра на 100 км. Този най-висок разход обаче продължава относително кратко - около 3-4 минути. След това е втората фаза, при която климатичната система само поддържа равнището на избраната температура. При тази втора фаза разхода на гориво зависи изцяло от вида на климатичната система и разбира се от стила на управление на колата. Според теста на ADAC, разходът на гориво при нея се повишава от 0,76 дo 2,11 литра на 100 км при градско управление и от 0,09 дo 0,66 литра на 100 км при извънградско управление. Това означава, че при осемчасов преход, примерно при пътуване за летен отдих, разхода на бензин при среден клас автомобил, ще се увеличи с пет до осем литра. Или разхода в пари за това пътуване ще се повищи с 5 до 10 евро. Естествено по-висок разход на гориво, съответно и на пари, ще има при много горещи дни, при гъст автомобилен трафик и задръствания и при програмирането на много ниски температури в купето. Според теста на ADAC, за разхода е много важен типа на климатизация в автомобила. По-елементарните климатични системи винаги работят на пълни обороти, по-високотехнологичните системи могат да регулират мощността на компресора и така да пестят гориво. Върху икономичността на климатичната система може да влияе и водача. Например достатъчно е само за минутка преди път в летните жеги да проветрим автомобила за да може нажежения въздух да излезе, а не да бъде охлаждан от климатичната система. В първата фаза на охлаждане е добрe да се затвори прилива на външен въздух и да се натисне бутона за вътрешна циркулация. Така няма да се налага да се охлажда непрекъснато прииждащия от вън горещ въздух. При движение на автомобила естествено трябва да бъдат затворени прозорците, а където има възможност да са пуснати и сенниците, съветват от ADAC. Освен това, според немския Автомобилен Клуб, най-добре е в интериора на автомобила да се поддържа температура от 21 до 23 °C. By automedia.bg
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как работещата климатична система влияе на разхода на гориво
Collapse
X
-
Що бе, мааму стара толкова много харчат тези авто-климатици...Уж съм специалист в тази област (долу-горе), но не мога да си обясня. Един нормален климатик за дома харчи около 1 kW (kWh) при условие, че е с около 3 kW охлаждаща мощност. На един автомобил повече от киловат и половина не му е нужен (охл.мощност), което значи, че би трябвало компресора да харчи около 500 W, ако е електрически. Не съм на "ти" с автоклиматиците, но доколкото знам компресора там се върти директно от двигателя, т.е. не е с ел.мотор. Както и да е , мощността би трябвало да е същата. Е, тогава откъде идва този огромен разход?!? При кола с максимална мощност 80 kW, 1 kW е доста малко като процент... Би трябвало и с толкова да се увеличи разхода - 1-2%. Да, ама докато пишех това се усетих къде е ключа от пещератаТова е максимална мощност на автомобила... при нормални пътни условия двигателят работи с около 20-30% от максималната си мощност, което прави около 20 kW (за 80 kW мотор). Тогава и този 1 kW компресор ще натоварва двигателя с около 5% повече (от там и разхода скача с толкова, че и с малко повече)... А ако двигателя е наполовина - да речем 40-50 kW (60-70 к.с.)... ЯСНО.Ей, полезно е човек да разсъждава пишейки
...
-
Immortal написа:Що бе, мааму стара толкова много харчат тези авто-климатици...Уж съм специалист в тази област (долу-горе), но не мога да си обясня. Един нормален климатик за дома харчи около 1 kW (kWh) при условие, че е с около 3 kW охлаждаща мощност. На един автомобил повече от киловат и половина не му е нужен (охл.мощност), което значи, че би трябвало компресора да харчи около 500 W, ако е електрически. Не съм на "ти" с автоклиматиците, но доколкото знам компресора там се върти директно от двигателя, т.е. не е с ел.мотор. Както и да е , мощността би трябвало да е същата. Е, тогава откъде идва този огромен разход?!? При кола с максимална мощност 80 kW, 1 kW е доста малко като процент... Би трябвало и с толкова да се увеличи разхода - 1-2%. Да, ама докато пишех това се усетих къде е ключа от пещератаТова е максимална мощност на автомобила... при нормални пътни условия двигателят работи с около 20-30% от максималната си мощност, което прави около 20 kW (за 80 kW мотор). Тогава и този 1 kW компресор ще натоварва двигателя с около 5% повече (от там и разхода скача с толкова, че и с малко повече)... А ако двигателя е наполовина - да речем 40-50 kW (60-70 к.с.)... ЯСНО.Ей, полезно е човек да разсъждава пишейки
...
Честно казано пет пари не давам колко вдига разхода.Не бих го пуснал само и единствено ако не работи по технически причини.Пък и ще гледам този момент да бъде максимално кратък
I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
Ми от Интерпред до Гоце Делчев - 10 км Мах - няма как да охладя до 21.Това дажи ми се струва малко изсилване - аз от Търново до София едва до около 26-27 успях да смъкна (на око). Не знам до къде трябва да пътувам да докарам 21.Това при напълно работещ климатик и 40 градуса на сянка отвън. Може и Фиатката да вкарваше въздух отвън и затова да съм охлаждал Михаля.Пеш
----
Ex Peugeot 206 -Служебен
----
Ex Brava 1.6 16V ELX
Коментар
-
Immortal написа:мда, при външна 35 вътре не бива да държите на по-малко от 27-28. Иначе при излизане от колата може и там да си останете - топлинен удар и хоп - ще се возите в Мерцедес, черен, с перденца...Аз я държа на 19 градуса, и зиме и лете.Всъщност последното е вярно само докато не се качи жената
Не съм имал никога усещането, че съм се запътил към "другия" мерцедес при тая настройка, честно :P Така че не мисля да е толкова страшно.Виж при климатик е малко по-друго.Аз също не съм в час дали обикновения климатик изключва компресора от време на време, изобщо дали има обратна връзка за температурата в купето.Возил съм се в кола с климатик, пътувахме за Пловдив и бяхме усилили климатика на макс.В рендака няма термометър за вътрешната температура, обаче стана доста хладно вътре.В Пловдив обаче, като слязохме от колата - лошо стана.Аз позагубих няколко секунди от реалността ама със сигурност сме били доста под 20 градуса.Тъй че за мен поне, 19-20 градуса е оптимално.
I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
Immortal написа:Що бе, мааму стара толкова много харчат тези авто-климатици...Уж съм специалист в тази област (долу-горе), но не мога да си обясня. Един нормален климатик за дома харчи около 1 kW (kWh) при условие, че е с около 3 kW охлаждаща мощност. На един автомобил повече от киловат и половина не му е нужен (охл.мощност), което значи, че би трябвало компресора да харчи около 500 W, ако е електрически. Не съм на "ти" с автоклиматиците, но доколкото знам компресора там се върти директно от двигателя, т.е. не е с ел.мотор. Както и да е , мощността би трябвало да е същата. Е, тогава откъде идва този огромен разход?!? При кола с максимална мощност 80 kW, 1 kW е доста малко като процент... Би трябвало и с толкова да се увеличи разхода - 1-2%. Да, ама докато пишех това се усетих къде е ключа от пещератаТова е максимална мощност на автомобила... при нормални пътни условия двигателят работи с около 20-30% от максималната си мощност, което прави около 20 kW (за 80 kW мотор). Тогава и този 1 kW компресор ще натоварва двигателя с около 5% повече (от там и разхода скача с толкова, че и с малко повече)... А ако двигателя е наполовина - да речем 40-50 kW (60-70 к.с.)... ЯСНО.Ей, полезно е човек да разсъждава пишейки
...
,
"Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
(Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)
Коментар
-
@charlie: Е не е така. Разходът, който имаш като среден е точно на база тези 20% (да речем) от мощността. Ако караш САМО на максимална мощност, мислиш ли че ще ти гори колата, колкото ти гори сега?А да е 10-15 kW компресора - изключено. Това означава, че има охладителна мощност 30-40 kW, която е достатъчна за едно средно-голямо заведение с 30-40 посетители в него.
Коментар
-
Immortal написа:@charlie: Е не е така. Разходът, който имаш като среден е точно на база тези 20% (да речем) от мощността. Ако караш САМО на максимална мощност, мислиш ли че ще ти гори колата, колкото ти гори сега?А да е 10-15 kW компресора - изключено. Това означава, че има охладителна мощност 30-40 kW, която е достатъчна за едно средно-голямо заведение с 30-40 посетители в него."Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
(Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)
Коментар
-
Компресорите на средно голям автомобил имат потреблявана мощност около 5-6 киловата (~8 к.с.) , на малките въшки като Деу Тико са 3 кВ. На вановете, като Фиат Улис или Форд Галакси (наскоро сменях коомпресор на такава кола) е 9,4 кв, на Фауве Мултиван е 13 кВ.Това е мощността, потребявана на шайбата на компрекора, не бива да се забравят и другите разходи на енергия при включен климатик - поне 2 доста яки перки се въртят почти постоянно, което натоварва алтернатора, а той също се върти от коляновия вал.Не бива да пропускате и друго - при 8-10 к.с. средно един компресор на кола със 100 к.с. отнема 10% от мощността на двигателя, обаче - тази мощност от 100 к.с. е на разположение само при режимите на максимална мощност - около 5500 оборота при бензиновите и 4000 оборота при дизеловите автомобили. Затова и при движение в града, при относително ниски обороти, включеният климатик се усеща ттолкова силно като спирачка, защото при 2000-3000 оборота същия двигател от 100 к.с. развива не повече от 30-45 к.с. (20-30 кВ), тоест климатичният компресор изяжда почти ЕДНА ЧЕТВЪРТ от мощността на двигателя - колата изпитва трудности даже при потегляне. При дизеловите автомобили този ефект е доста по-слабо изразен, защото те развиват доста по-голям въртящ момент и мощност при ниски обороти.Точно по тази причина всички коли, включително и най-мощните, при рязко ускоряване изключват компресора, за да може автомобилът да запази динамичните си качество. Даже и Субару Импреза WRX STi с 280 к.с. при рязко подаване на газ компресора се изключва и климатика веднага почва да духа топъл въздух.Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01
Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02
ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар