Колеги здравейте имам един въпрос относно НОИ и живущите в чужбина и в частност Италия. Та живея в Италия от около 4 години и малко, учих тук в един колеж и поработвах, но се наложи да се прибирам защото намерих работа в България. От тук идва проблема искат да съм се записал в Бюрото по труда и да имам платени здравни осигуровки, който не са плащани от 2008 година или по точно имам не внесени 54 осигуровки. Четох в интернет и в сайта на НОИ, че ако имам документ че съм прекарвал повече от 6 месеца (183 дни) мога да го преведа и легализирам и да ги "изчистя", та въпросът ми е какво трябва да се направи какви документи са нужни за това. Тук съм от горе долу 10.2009 година и до 06.2013учих, след това не съм работил на договор никъде. Въпрос н.2: Примерно ако успея да ги "изчистя" тези до октомври 2009, как мога да премахна и другите примерно от 01.2008 до 10. 2009 и тези от 06.2013 до 04.2014. Ще се наложи ли да ги платя на ръка или има начин да ги махна по някакъв начин, понеже нямам възможност да извадя 1000 лева кеш. Въпрос 3: Има ли начин да направя така че да докажа годините в който съм бил тук и за другите да ги разсроча, понеже ми трябва здравно осигуряване както се казва от днес за утре. Ще имам 10 дена да оправя документите в България ще ми стигнат ли? Надявам се ако има колега работещ в НОИ да ми помогне защото найстина много съм се объркал и незнам какво да правя вече.
П.С. Извинявам се че съм подвел колегите, исках да кажа НОИ... май много съм се шашнал.

Коментар