Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изкачване на язовир Калин в Рила

Collapse
X
Collapse
  •  

  • До язовир Калин с автомобил

    Язовир Калин е язовирът с най-голямата надморска височина в България и на Балканите - кота на преливника 2394 м. Историята му и технически подробности за него можете да прочетете тук:

    http://vsichko-polezno.blogspot.com/...post_8240.html


    Достъпът с автомобил става през село Пастра, което се намира на пътя за Рилски манастир. Разстоянието от селото до язовира е около 16 км, като денивелацията за това разстояние е около 2100 метра. Тоест стабилно изкачване от началото до края. Слизането е по-неприятният момент, защото става почти изцяло на първа скорост и спирачка. Настилката е бетон, който не е в цветущо, но не е и в твърде лошо състояние като за такъв високопланински път. Най-лош е в началото си от страната на селото. Не се отказвайте първите два-три километра и после ще се изненадате, че колкото по-нависоко се изкачвате, толкова по-добър става. Опасни дупки никъде няма, но изронванията на места са по-големи. Ние сме с висок автомобил и не съм имал проблеми, но при кола със стандартен просвет може би е нужна една идея по-внимателно каране на някои участъци. Горе освен джипове имаше качени Клио, Пасат и Легаси.

    Друга особеност на пътя е неголямата му широчина. На много участъци разминаването е невъзможно и някой трябва да дава на заден ход. Ние на качване се разминахме с една Нива, която се завря колегиално в храстите, за да ни даде път. На връщане имахме късмет и два пъти успяхме да се разминем с други коли на по-широки места.
    В първата половина на пътя има пункт с бариера, който уж спирал достъпа на автомобили нагоре, но май който не е отишъл, той не е се е качил до язовира. В нашия случай бариерата беше вдигната и на отиване и на връщане. Охрана никакава не се забеляза.

    Най-подходящо време за разходка до яз. Калин са месеците юли и август. Тогава вече преспите са се стопили и времето е топло. Нас ни спря една преспа на около километър от крайната цел. Паркирахме до единствената обитаема сграда в района и се поразходихме нагоре. Краят на пътя стига до язовир Карагьол. От там не е далеч хижа Иван Вазов. От нея може да се качите на Отовишки връх, от където се открива гледка към Седемте рилски езера.

    Ако решите да се качите до яз. Калин, няма да съжалявате. Красиво е много и липсват тълпите с туристи, характерни за другия край на Рила при езерата. Не забравяйте да си вземете обратно надолу боклука

    Ето и малко снимки:




    Прикачени файлове
      Публикуването на коментари е изключено.

    Реклама

    Collapse

    Последни теми във форума

    Collapse

    Working...
    X