Аз лично не бих сложил 5W30.
Здравейте,
Дойде време да сменявам маслото в двигателя.До момента съм слагал 5/40,но от една година махнах ДПФ-а.Дали сега може да сложа 5/30 или да си сложа пак 5/40 въпреки че няма ДПФ.
Маслото 5/40 го даваха за автомобили с изправен ДПФ филтър,но аз вече нямам такъв.
Грешен раздел -> Преместена
Модераторски екип на fiatforum.bg
Ланча Капа 2,0 VIS
Фиат Крома 1,9 multijet 185 к.с. ремап
Аз лично не бих сложил 5W30.
STILO 1.4 16v.
Защо?
Ланча Капа 2,0 VIS
5на40 е идеално, не знам какво го мислиш. Гаражен фолклор е това, което са ти казали.
Слагай истинско масло синтетика и си карай колата.
Точно 5W30 го дават за автомобили с DPF, при липсата на такъв, спокойно си карай с 5W40...
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo
Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Когато на готин човек му е кофти - това е Блус! Когато на кофти човек му е готино - това е Чалга!
http://eilo.org/trance.m3u
Дали маслото ще е 5W30 или 5W40, няма никакво значение за кола с изправен DPF и катализатор. Там е важно маслото да е low SAPS-с ниско съдържание на серни и фосфорни съединения. Такива са маслата с хомолгация ACEA C2 и C3. Повечето low SAPS масла са с вискозитетен индекс 5W30, откъдето и заблуждението, че за кола с DPF трябва задължително масло 5W30. А всъщност 5W30 low SAPS си е убиец на двигатели, от една страна е рядко за нашите температури през лятото, от друга страна има лоши смазващи и миещи свойства, заради ниското съдържание на миещата присадка калциев сулфонат и противоизносната присадка ZDDP (цинков диалкилдитиофосфат). Тези двете присадки съдържат сяра и фосфор, заради което са с твърде ограничено съдържание в low SAPS маслата. Ако колата е с премахнати катализатор и DPF, спокойно може да се кара с много по-добро full SAPS масло. Аз лично бих ползвал някое хубаво 5W40, в момента карам с RAVENOL VST, но цената му стана много висока. За следващата смяна съм си приготвил SHELL HELIX ULTRA 5W40.
Fiat Multipla 105JTD
Благодаря колеги.Ще сложа 5/40. и ще си карам.
Ланча Капа 2,0 VIS
В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 членове и 1 гости)