Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Масло за Крома 1.9 mjet какви спецификации спазвате ?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Масло за Крома 1.9 mjet какви спецификации спазвате ?

    Здравейте ,днес реших да си потърся масло ,но спецификациите на Фиат са много противоречиви,в книжката на колата препоръчват selenia 5w40 ,която сама по себе си не отговаря на стандарта за дпф.По аутодата препоръчват 5w30 acea=c2 и Fiat 9.55535-N2,другото с което съм в колебание е нискофрикционно масло или не (HTHS).Като масла съм решил да пробвам ravenol или yacco ,но немога да избера кое точно.Повече клонят към yacco.ДПФ филтъра ми е на 30% ,като съм навъртял 50 хил.км
    предимно със селения 5в30 ,а сега съм с Мобил хе 5в30.Идеята е дали тази масла са добре за мотора,на дпф-а му е добре с тях

    #2
    Само да ти споделя че е все тая, стига да е 5/40.
    ДПФ не страда от маслото а от скапани турбо пътища и турбина, от неизправен МАФ и МАП
    Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
    (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
    Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

    Коментар


      #3
      Аз бих сложил ACEA C3.

      Разликата между ACEA C2 и ACEA C3 е именно в този HTHS вискозитет. По отношение съдържанието на сяра, фосфор и сулфатна пепел са абсолютно идентични като стандарт. ACEA C2 е "енергоспестяващо" масло, което е с нисък HTHS (минимум 2,9mPa*s). При ACEA C3 този параметър е минимум 3,5mPa*s. Само че ! Някъде по чуждите форуми се натъкнах на експериментални данни от употребата на C2 и С3 масла, според които С2 дава икономия от 1,5% гориво спрямо С3, за сметка на което износва двигателя с 30% повече спрямо С3. Оттук насетне, всеки да си мисли със собствената глава какво масло да слага-това дето го пише в книжката или друго. Факт е, че и С2, и С3 маслата няма да повредят тристепенните каталитични конвертори и DPF филтри.

      Тези хомолгации трябва да се избягват, ако колата го позволява. Само за пример, ACEA C2 и ACEA C3 маслата са с типично много ниско алкално число TBN-миещата присадка е калциев сулфонат, а тези масла са с ограничено съдържание на серни съединения. Освен това са доста зле и откъм противоизносни присадки, тъй като типичните такива са ZDDP (цинков диалкилдитиофосфат) и MoS2. Първото съединение съдържа сяра и фосфор, а второто-сяра и поради това съдържанието им в Mid и Low SAPS маслата е ограничено. По тази причина, едно Full SAPS масло винаги е по-добро от Mid или Low SAPS маслата, въпреки че ACEA C2, C3 и прочие стандартите са "по-модерни". И ако колата е типично за България с премахнат катализатор и DPF, няма по-голямо добро за мотора, от това да се кара с Full SAPS масла. Ако катализатора и DPF работят, аз лично бих предпочел да карам с С3 масло, дори и по книжка да се изисква С2. Това е мое лично мнение по въпроса.
      Последна редакция от DJPOPA; 25.09.2018, 22:07.
      Dacia Duster 1.6 4WD

      Коментар


        #4
        В моята книжка препоръчват Fiat 9.55535-N2 като квалифицират маслото за турбо двигатели "Fiat 9.55535-N2 - Qualification for lubricants with a very good characteristics for turbocharged engines, Diesel and gasoline, with extended drain. Minimum requirement is ACEA A3/B4-04." Колата ми е с ДПФ, но производителя явно мисли повече за турбината от колкото за ДПФ-а. Придържам се към препоръката на производителя (Мисля, че в повечето случаи така е най-правилно. Към момента с тази класификация съм ползвал Селения WR 5w40 закупено от България, което ползвах 9400км...последните 1000км глътна 500мл, иначе си беше ок. След това Fuchs Titan Supersin 5w40 от Германия. За 11 400км не взе и капка. Сега сложих Shell HX-8 5w40 понеже много ми го хвалят, в Германия било от най-тачените масла( За сега нямам впечатления), За следващата смяна ще избера между Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5w40 (марка номер едно в Германия, макар в България да се среща предимно по веригите и мненията да са повечето отрицателни) и Motul 8100 X-cess 5w40 ( препоръчвано ми от приятели шофиращи на високи обороти). Всички тези масла ги обединиява класификацията Fiat 9.55535-N2.
        Според мен е неправилно да се избира масло по стандартите на API и ACEA. Те по-скоро задават тона, а всеки производител сам продължава песента според автомобила си и приоритетите на компанията(едва ли някоя компания би навредила на автомобилите си де, но има и други фактори като цената например). Иначе казано API и ACEA задават нещо като минимални стандарти.
        На следващата графика се вижда как отделните производители покриват почти напълно ACEA C3, но в същото време доста се различават според нуждите на техните си автомобили и имиджа който градят като марка.
        Click image for larger version

Name:	ACEA C3.jpg
Views:	2
Size:	150,3 KB
ID:	2097878
        Това са мои размисли и наблюдения и може и да са неверни. Графиката обаче не съм я правил аз
        Fiat Croma 1.9 JTD 110kw 2006
        https://www.carspending.com/bg/profile/1503822642963639

        Коментар


          #5
          S_BANKOV написа: Преглед на мнението
          ДПФ не страда от маслото а от скапани турбо пътища и турбина, от неизправен МАФ и МАП
          Може ли да поясниш какво имаш в предвид със "скапани турбо пътища"? Нямам проблем с ДПФ,МАФ и МАП, но може би имам с турбо пътищата?
          Fiat Croma 1.9 JTD 110kw 2006
          https://www.carspending.com/bg/profile/1503822642963639

          Коментар


            #6
            Колега само не разбрах, след като си доволен от едно масло защо продължаваш да слагаш различно при всяка смяна?

            Коментар


              #7
              Колега George1984 следиш ли си състоянието на дпф филтъра с горе изброените масла ,понеже мисля,че не са low saps?Маслото продължавам да го сменям понеже имам опасение ,че не пазят достатъчно мотора за сметка на дпф-а.С всички изброени от мен масла за пробег от 10 к не ми е мърдало маслото.

              Коментар


                #8
                По препоръка на екипа на Yacco маслото за Крома е yacco lube p sae 5w30

                Коментар


                  #9
                  DPF до сега не ми е светвал, може би защото карам 75 на 100 извън града
                  Fiat Croma 1.9 JTD 110kw 2006
                  https://www.carspending.com/bg/profile/1503822642963639

                  Коментар


                    #10
                    Колега, аз вече трета година ще карам с Yacco Lube P 5W-30. При първоначалното обслужване ми сложиха Селения 5W-40, ами и с това 5W-30 не съм усетил да трака повече двигателя или някакви такива, миналата година за 15 хил. км пробег (препоръчан от търговеца) не ми мръдна грам нивото, вече колко износва двигателя не знам, но така и така не се знае преди мен италианеца какво масло е слагал и колко често го е сменял :D
                    Fiat Croma 1.9 16V MJet

                    Коментар

                    Working...
                    X