Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фиат Браво jtd 105 99г. загрява.

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Фиат Браво jtd 105 99г. загрява.

    Здравейте,

    днес какво си карах колата на климатик и изведнъж температурата почна да се покачва над нормалното. Установих, че перките на радиатора не се включват. Някой знае ли за някакъв бушон или нещо което може да е причина да не работят вентилаторите.

    Поздрави

    #2
    На моята 2000г. бушона за климатика е в една кутийка над сервото за спирачките.
    Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

    Коментар


      #3
      Може да е изгорял бушон за перките, щом нито една не работи на никоя скорост. Бушонът е общ и е под едно капаче при тампона на левия амортисьор (на картинката е с номер 129). (Картинката е на друг сървър и може след време да не е видима )



      Ако е изгорял - трябва да се разбере защо, преди да се подмени. Ако е здрав, продължи със следната процедура: отвори кутийката пред акумулатора и ще видиш 4 релета, например 2 червени и 2 черни. Червените са с резистор към бобината за контрол дали са здрави (122 и 123 на горната картинка). На изгасен двигател и без да си на контакт (с изваден ключ), извади ги и погледни крачетата им. Имат номера. Виж крачета с номера 30 и 87. Виж на кое място в цокъла влизат. Вземи парче дебел кабел и го забоди директно на местата, на които влизат крачета 30 и 87 от релето. При едното реле трябва да заработят двете перки на бавна скорост, а при другото - само едната - на бърза. Ако това не се случи, трябва обстойно да се провери силовата верига какво и къде е прекъснато. Ако се случи, трябва да се провери управляващата верига.

      И в двата случая огледай хубаво кабелите под кутийката с релета пред акумулатора. Много често се случва там да има кабели с нарушена изолация, навлязла вода в кабела и кабелът да е изгнил. Може да има изгнили кабели и от силовата верига, особено ако нямаш кора под двигателя и ако гофрираният шлаух, през който минават, се е разпаднал.

      Преди да се занимаваш с каквото и да е, опитай първо като видиш, че стрелката тръгва нагоре, да плеснеш един шамар на таблото отгоре и виж дали стрелката няма да падне. Също - виж дали няма да падне ако просто спреш климатика. По принцип при неработещи перки много трудно ще ползваш климатик, направо почти невъзможно.

      Коментар

      Working...
      X