Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем със степените на вентилатора на парното на фиат линеа

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Проблем със степените на вентилатора на парното на фиат линеа

    Преди около месец вентилаторът на парното просто спря да работи. Колата беше в сервиз, казаха, че само били почистили вентилатора и заработил. Тия дни пак спря да работи. Посетих същия сервиз. Мериха, тестваха, казаха, че е управлението на оборотите на вентилатора (т.нар. таралеж). Капсулован е и не подлежи на ремонт.
    Поръчаха нов - неоригинален, защото оригиналният е 200+ лв. Докато чакахме доставката, вентилаторът живна. Сега работи някъде до 5-та степен (мисля, че са общо 10), след това вместо да увеличава оборотите, ги намалява. Пристигна новият "таралеж". Още с поставянето му колата вдигна грешка, свързана с парното. И вентилаторът се държи по същия начин - пак увеличава оборотите само до 5-та степен, а след това ги намалява. Правих си и разни експерименти: увеличавам оборотите на максимум. След около 20-ина секунди за кратко започва да духа доста силно (но според мен по-слабо от максималната сила), после оборотите сами намаляват, отвреме-навреме се увеличават за кратко и в общи линии така работи - шантаво и непостоянно.
    От сервиза се страхуват на тяхна отговорност да поръчат нов оригинален регулатор на оборотите, за да не се окаже, че има друга причина. Въпрос: нещо друго може ли да причини този проблем с оборотите на вентилатора?
    Последна редакция от snake; 31.03.2018, 18:59.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

    #2
    На дигагностика не показва ли нещо
    може да питам колегата утре да каже нещо повече
    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

    Коментар


      #3
      Когато сложиха новия регулатор, вдигна грешка - буквално пишеше "грешка, свързана с парното". Изтриха я. После върнаха стария - не регистрира грешка, а вентилаторът пак работи както си реши.
      Последна редакция от snake; 01.04.2018, 12:46.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

      Коментар


        #4
        Проблемът се реши кардинално: вентилатор втора употреба от Опел Корса Д за 85 лв. Нов оригинален е около 700 лв. в Бош?! Всичко му работи, малко е по-шумен от стария, но в името на спестени повече от 600 лв., ще го преживея.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

        Коментар


          #5
          А продължава ли да "капе вода" върху вентилатора?
          Fiat Croma 1.9 JTD '06 150hp
          Ex. Fiat Bravo SX 1.4 12v '97

          Коментар


            #6
            Нищо не капе. Няколко пъти махах тапата, включително и след измиване на автомивка - няма и грам вода. От друга страна лично видях колко ръждива утайка е събрал старият вентилатор. Но според мен е древна, не е от сега. Как и защо се е получила, мога само да гадая. В сервиза си държат на мнението, че вода във вентилатора може да влезе само през филтъра на купето - най-вече ако не се сменя редовно. Остарявала му хартията и започвал да пропуска вода. Откъде да знам какво е правил старият собственик, може и с години да не е сменял филтъра на купето. Някои хора дори не знаят, че има такъв филтър и че той е консуматив, който трябва да се сменя поне един път годишно.
            А проблемите на вентилатора започнаха след една профилактика, която му направиха в началото на зимата, защото издаваше скърцащи звуци като поработи повече. Няколко дни след профилактиката спря за първи път. После работи около месец и спря за втори път. Както и да е, колата вече е с вентилатор от Опел Корса Д. Почистен, работещ, всичко му е наред.
            Последна редакция от snake; 03.04.2018, 17:58.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

            Коментар


              #7
              Ами освен честито друго няма какво да кажа .
              Fiat Croma 1.9 JTD '06 150hp
              Ex. Fiat Bravo SX 1.4 12v '97

              Коментар

              Working...
              X