PDA

View Full Version : ВиК проблем с керамична глава - протича винаги през нощта.ogi28b
08.09.2009, 12:45
Значи проблемът е че си купих една нова глава за душа и я монтирах. Всичко ок, но в 3 през нощта се събудих от силна течаща вода. Беше протекла. Свалих я, разпарчетосах я, сглобих я, изглеждаше всичко ок, сложих я, и след 1 час, вече към 04:30 пак протече. Това става миналата седмица сутринта преди да влеза в болница. Голямо псуване беше...Вчера викам - абе я пак да я пробвам - изследвах я обстойно, свалих и другата която бях купил, от студеното кранче, разглобих и нея, сглобих ги наново, върнах си студеното на душа, но тази дето протича не я сложих на душа, защото трябва на топлото, а това е свързано с тичане до мазето и централно спиране на водата на входа, защото местния ми кран не работи. Затова реших да я сложа на студеното на чешмата в банята. Всичко ок.Обаче тази нощ в 4 сутринта пак се събудих от течаща вода, но само затегнах крана и си доспах. Сега вече на трезво - пак го разглобих - гледах го, взирах се, и не виждам с какво тази протичащата глава е по-различна от другата, с нея никакви ядове няма.Значи то е много просто устройство - 2 керамични повърхности се допират една в друга, и при завъртане в едната има половин кръг, през който минава водата. Най-отгоре има едно тефлоново уплътнение, което се задържа от един силиконов пръстен в корпуса на главата, един вид като зегерка го държи. Тефлоновото уплътнение ляга в смесителя така, че се притиска към керамичната част и теоретично става невъзможно да протече. Обаче протича. Какво да го правя? Не вярвам че не може да се оправи - не е възможно сега да не тече и да е перфектно, а след 12-13 часа чак да започне да тече. Сега пак съм я монтирал, и ще чакам да протече.... Чакам и някакви идеи ако имате?

Ichkin
08.09.2009, 14:24
Аз така и не разбрах - от къде тече ? От самото кранче, или от там откъдето по принцип си тече водата ?

noriaga
08.09.2009, 14:41
Колега тече ти през ноща, защото тогава налягането е по-високо.

ogi28b
08.09.2009, 15:15
Забравих, мислех че се подразбира - започва да тече така, все едно че съм отвъртял леко крана, през чешмата. Все едно съм си я пуснал чешмата, за да се бръсна, примерно. Някак си тефлоновото уплътнение изведнъж започва да пропуска отнякъде. Но как става така, след като при монтаж то стърчи толкова че се притиска отпред в тялото на чешмата, където по принцип на обикновена глава ляга гумичката, като я стегнем. Снимал съм двете глави една до друга, като обикновената е в затворено положение. Вижда се че на керамичната тефлоновото уплътнение ляга точно там, където иначе гумичката затваря. Това притискане отпред на уплътнението към чешмата пък води до противоположно притискане на тефлоновото уплътнение назад - към керамичните части, и те самите се притискат една в друга. Което на теория напълно запечатва мястото и няма начин да протече. Но не :!: Протича. През нощта. noriaga - защо налягането пррез нощта е по-голямо, и защо проблемът го няма при другата глава, ето това ме озадачава? Сега откакто пуснах темата - няколко пъти пусках чешмата, играх си, дето се вика, пусках и много гореща вода, да се нагорещи цялата чешма, после студена, да не би нещо от температурите да прави номера, ама не. В момента си е напълно затворено, като по учебник.

Ichkin
08.09.2009, 15:49
През нощта налягането е по-високо, защото през нощта доста по-малко хора използват вода... Аз ако съм на твое място, при положение, че съм си играл и не съм го разгадал ... бих взел нов смесител ... не са кой знае какви пари ... А ако искаш да си играеш още ... смени уплътненията и виж, дали не липсва някое ... все пак главите са различни и не можеш да гледаш от едната за другата, но виж, дали няма някъде място, където трябва да има уплътнение ;)

mitaka_71
08.09.2009, 16:26
До колкото схванах си пробвал с 2 различни "глави"-както ги наричаш,но на едно и също место-на топлата вода-и пак протичат-така ли? Ако е така ,то тогава проблема ти е вътре в батерията ,където опира гумичката та затваря.Там с течение на времето се образуват малки язвички и става така ,че гумичката не уплатнява достатъчно добре и пропуска. За целта има едни уредчета/навремето си намерих на един битак/-нещо като метчик с конусовидна глава-райбер...Вкарва се на местото на главата и се опира до това место за което говоря и с леко завъртане само в едната посока се зачистват тези наранявания отвътре-изглажда се стената...Предполагам че от там ти идва проблема,а не от новите "глави" или "кекли"-както пък някои ги наричат.Така че пробвай и това!

venco67
08.09.2009, 17:08
В допълнение на колегата mitaka_71 - тези "уредчета" се наричат райбери. Сгруват 5-6 лв. и са ценен инструмент за домашния майстор. С тях се райберова бронзовата втулка върху която прилепя затварящия механизъм или т.нар. "глава". Ако шуплата е по-голяма обаче, райбероването не помага. Сваля се целия смесител, със шестограм мисля че беше се развива старата втулка и се завива нова, която струва стотинки или най-много левче. Приятна работа!

Airfan
08.09.2009, 17:10
Аз до колкото разбрах, му се самоотвива кранчето и се налага да го навива (затваря). То тогава винта, по който се движи врътката не е добре изчислен и се саморазвива, примерно. Нали навиваш главата с водопроводния ключ при напълно развито кранче?

ogi28b
08.09.2009, 17:12
Абе мислех че не съм написал, ама сега прочетох и излиза че вие не сте чели. Повтарям кратко и ясно:Чешмата и душът са ми от стария модел - отделно за топла, отделно за студена вода имат кранчета. Купих ДВЕ нови кермаични глави. За душа. Едната монтирах на душа на студената вода, а другата пак на душа, но на топлата. Кранът за спиране на топла вода в апартамента е повредена и ако искам да спра водата топлата - трябва да спра централно на входа от абонатната. Спрях водата, монтирах си новите глави, и пуснах водата. Това стана в полунощ, за да не хвана някой под душа. Даже студената беше монтирана предния ден още, а топлата само я монттирах на др ден през нощта. Всичко ок, обаче към 2 часа протече. Спрях водата, свалих двете глави, разглобих ги, сглобих ги, пак ги монтирах, и пак всичко ок. Заспах. Към 4 часа някъде пак се събудих - пак протекло. Свалих керамичната от топлата вода на душа, и си върнах старата, обикновена.Вчера през деня - реших че може проблемът да е в душа, затова реших че ще монтирам главата на чешмата. Монтирах я на студената вода. Всичко ок. В 4 и 1/2 през нощта - протече. Главите са едни и същи, имат едни и същи части, на вид и на сглобяване са 1:1. Едната от двете - протича, независимо дали е монтирана на душа, или на чешмата. Искам да разбера защо. Защото първо всичко е съвсем нормално, и чак след няколко часа - протича. И то така, все едно уплътняващата зегерка се размества, и не държи уплътнението хбаво. А то не е така. Няма от какво и накъде да се размести там.ред.: Airfan - керамичните глави нямат нищо общо с винтове. Самоотваряне пък е напълно невъзможно. Все едно колата ти да самозапали и да се самозакара до бензиностанцията, да си сипе, и да си плати, и да се върне пред вас.

GTipo
08.09.2009, 17:32
Пробва ли да размениш батериите?Според мен са направени от кофти материал, аз бих си взел други и толкоз, мисленето - настрана :D

ogi28b
08.09.2009, 17:43
Какво общо има смяната на батериите? Едната глава протича, независимо къде е монтирана, не знам за кой път вече го казвам... И то протича няколко часа след като е монтирана и всичко е наред. Ако е повредена - просто си тече винаги. А тя не тече, нещо се случва, което я кара да протече. И се чудя какво.Да са направени от кофти материал е изключено, защото са на Видима, което е наложена марка. Купени са от едно и също място, в 2 последователни дни, най-вероятно - една партида. Ако трябва пък всеки път да си купувам , докато уцела не-протичаща, ехеееее.... Проблемът е че дори и да купя нова - не знам дали след 24 часа няма пак да протече. Каква е гаранцията? Виж, ако протече след 8 месеца, или 4 години, тогава да, кофти е нещо, паднала ми се е дефектна. Но случаят е друг - протича но не веднага , а малко след това. Нещо гнило има в Дания.Иначе вече няколко часа откакто монтирах, няма проблеми, даже излизах до поликлиниката за 1 час, ама намалих налягането от главния кран, оставих го полуотворен, ако стане нещо, поне да не изхаби многоо вода. А през нощта доста е текло, защото водата беше ледена, а съм на 7 етаж, а пък по чешмата имаше едри капки конденз, а той се образува бавно.

vital
08.09.2009, 20:11
Имах почти същия кран, който изби към 2.57ч сутринта. Докато се събудя беше потекло и по паркета в кухнята. -> 3-4часа подсушаване. Сега се моля само да не се надигне паркета, че е много хубав естествен с 4 ръце лак.

dobrujanetza
08.09.2009, 20:26
План Б-купи 1/4 оборотни патрони, ако не ти се занимава повече да ремонтираш тези. Поне докато откриеш дефекта на старите.

naskobg
08.09.2009, 20:35
План Б-купи 1/4 оборотни патрони, ако не ти се занимава повече да ремонтираш тези. Поне докато откриеш дефекта на старите.Ами то 1/4 оборотните патрони са тези колега, керамичните.

ogi28b
08.09.2009, 21:07
Интересно мнение , Добруджанеца, как ме разкри че съм с 1/2 :mrgreen: ? Наско - точно сниманите са 1/2 оборотни. Има 1/2, и 1/4. Баща ми на едната чешма - студената му е с 1/2, топлата с 1/4 , щото е хитър и не е внимавал като ги е купувал. А с какво тези на 1/4 са по-различни от 1/2 ? Не съм виждал и разглабял 1/4-ов? В смисъл - как това че са на 1/4 помага за не-появяване на текущия проблем отново ? За душа и чешмата в банята мисля че по-удобно е да са с по-голям ход, дори ако има на 1/1 оборот, бих купил, за по-точно и плавно регулиране на водата при къпане.Вече няколко часа - всичко изглежда наред. Нощта напредва....

idm
08.09.2009, 21:18
Проблема е във седлата( това е бронзовия шестостен които уплътнява челно в главата - с онова беличкото уплътнение от снимката-! Той държи също холендровата гайка на батерията!!!)С течение на времето и от твърдата вода тея бронзови втулки се изяждат дет се вика кат халва :mrgreen: Да не би назад във времето да си ги раиберовал :?: Преди да сложиш керамичните последно не разбрах с какви глави си бил обикновени ли :?: Както казаха колегите като се повиши налягането вечерно време и избива според мен точно между главата и седлото.Въпросните седла за които говоря се предлагат като резервна част струват 1,20...1,50лв/брои.Ако решиш да ги сменяш моят съвет е да свалиш старите и да отидеш с тях на магазина( има два модела основно стига да не е няква китаиска батерията щот понякога няма по магазините такива модели и размери квит им слагат китаичетата )Апропо да уточня само ако не се знае седлата са с обратна резба :!: П.С. маи стана голям филма щот ако тръгнеш да сменяш седлата тряя смъкнеш батерията а за това тряя или да спреш централно или да си смениш своя кран във водомерния възел( за коет пак тряя спреш централно водата на входа) :mrgreen:

Kroko61
08.09.2009, 21:24
Дано не се брои за спам,но тези ,,неща,, с които се ремонтират дъната на батериите-крановете-се наричат зенкери.

idm
08.09.2009, 21:33
Дано не се брои за спам,но тези ,,неща,, с които се ремонтират дъната на батериите-крановете-се наричат зенкери.Е точно кат ремонтираш така и тази батерия вече не става за керамични глави :!: ( освен ако не смениш въпросните седла-дъна- ).Мобе да си работи безпроблемно но само със стария модел глави с гумичка.

u_bo
08.09.2009, 21:34
Дано не се брои за спам,но тези ,,неща,, с които се ремонтират дъната на батериите-крановете-се наричат зенкери.аз ги знам за ’фрези’

ogi28b
08.09.2009, 21:38
Добре, но ЗАЩО :- се случва само с едната глава, а с другата е перфектно?- се случва и на двата смесителя - на чешмата и на душа?Преди тези бях с обикновени - с гумичка, дето с времето ги стягаш все повече и повече до един момент в който не може повече. Никога не съм райберовал нищо.

u_bo
08.09.2009, 22:05
Добре, но ЗАЩО :- се случва само с едната глава, а с другата е перфектно?- се случва и на двата смесителя - на чешмата и на душа?Преди тези бях с обикновени - с гумичка, дето с времето ги стягаш все повече и повече до един момент в който не може повече. Никога не съм райберовал нищо.снимай двете глави една до друга - профил и анфас :) -може нещо да пропускаш

ogi28b
08.09.2009, 22:10
абе бяха разкостени и двете, разбирам едната да не е пипана, да кажеш че от другата нещо се е изгубило, ама и двете бяха напълно разглобени, и после сглобени. И тая дето не течеше - пак не тече. Те хората са си казали - където е текло пак ще тече. Ама баш сега на искам да е така. :( Ако протече и тая нощ , ще снимам и двете както казваш, ще ги сваля пак, ще меря до милиметър с шублера, да видим...

lov
08.09.2009, 22:55
Оги проблема ти се решава много лесно. В първата железария в която продават ВиК части копуваш 2 такива уплътнителчета за българска керамика. Те са подобни но са от обикновен каучук и са доста по твърди. С макло зор се вкарват щото са и по големички но стават перфектно. На времето и аз брах ядове по същата причина докато разбера от къде идва белята. Сега като подменям такъв патрон на някого винаги предварително правя такава замяна на гумичките. И особенно това е належащо когато се слага такова китайче на стара българска батерия . Нашите са с по дълбоко легло от китайските и ако е райберовано пък допълнително остава хлабаво и като се вдигне налягането избиват. То не само че налягането във водопровода се вдига а и когато се загрява водата в бойлера и тя още повече го качва щото от нормалното във водопровода се повишава още повече щото възвратния клапан не разрешава обратна връзка. А и конструкцията на това уплътнение съвсен не е добре да бъде мека както е със тоя силиконов. П.П. Препоръчвам ти и да си сложиш един регулатор на налягането на водпровода който струва около 35-40лв. Поне преди няколко години. Аз го сложих понеже съм на ниско и налягането е доста високо но и постоянно ми варираше и ми беше омръзнало да се пукат гъвкави връзки маркучи на перални и съдомиялни. От как го монтирах забравих какво са проблеми с кранове и т.н.

ogi28b
08.09.2009, 23:54
И особенно това е належащо когато се слага такова китайче на стара българска батерия . Нашите са с по дълбоко легло от китайските и ако е райберовано пък допълнително остава хлабаво и като се вдигне налягането избиват. То не само че налягането във водопровода се вдига а и когато се загрява водата в бойлера и тя още повече го качва щото от нормалното във водопровода се повишава още повече щото възвратния клапан не разрешава обратна връзка. А и конструкцията на това уплътнение съвсен не е добре да бъде мека както е със тоя силиконов. :deal:
Да са направени от кофти материал е изключено, защото са на ВидимаНямам бойлер. Не съм купил китайски неща. Не съм съгласен че заради налягането едното не издържа, а другото - да. То може да е заради него, но защо едното няма проблеми? Не мисля че нещо което се произвежда от толкова време, ако показва подобни елементарни дефекти, все още ще се продава. Щом са пуснати на пазара, със сигурност са тествани, и отговарят на стандартите, дори и с такова уплътнение. Факт е че едното няма никакви проблеми, а другото има.

ogi28b
09.09.2009, 01:47
Още не е протекло, я не смея да зАспа , да го е*а...

lov
09.09.2009, 01:59
Не знам в какво вярваш ако щеш и в "дядо коледа" ама аз вярвам в това което виждам на снимката. Копувам такива патрончета от китайците в Илиенци на кило. Не ми се слиза в гаража сега да извадя и да ти ги снимам. Ако си мислиш че и машините на СПАРКИ-ЕЛТОС още се правят в Ловеч дълбоко се лъжеш. Тука само ги опаковат вече и слагат етикетите. Същото е и с Видима. А и ако си виждал си и произведени от Видима ще се хванеш за главата каква простотия са исмислили за фиксиране на керамиката. Тя просто е зачеканена и след няколко месеца превърта и почва да капе. Аз за какво си мислиш че се занимавам да слагам китайски като им сменям гумичката. А ако толковате интересува що едното работи а другото не премери дълбочината на отвора където се фиксира вретеното. Една десета разлика и натягането е различно. Не огледах снимката но там трябва да има и една пластмасова шайбичка. Не му мисли повече ами гласи бирата. Не се опитвай да преоткриеш топлата вода. :lol: :beer:

Ichkin
09.09.2009, 02:03
За Видима мога да поспоря много ... и не за друго, а защото знам ! Правят се в Севлиево ... няма китайски изцепки ... Виж за Форма Вита, които ги дават Пловдивски, само се опаковат в Пловдив ... ;)

lov
09.09.2009, 02:05
Блажени са вярващите

ogi28b
09.09.2009, 02:09
Добре, ама я дефинирай малко по-точно "две такива уплътнителчета за българска керамика" , щото ми звучи малко неясно. Може ли с една гумена шайба , да я лепна отпред на тефлона, така ще увелича общата дължина, и ще прилепне по-плътно при натягането ? Това може би ти е идеята, или бъркам нещо ?

lov
09.09.2009, 02:27
Писах ти 2 че да смениш и на двете. Пробвал съм да подлагам но не знам защо почва да се мачка и отлепва от цилиндричната част и пак тече. Мамка му слизам до гаража много слжно стана да обяснявам по това време по лесно е нагледно. Черните гумички са българските. всичко останло са китайски.

lov
09.09.2009, 02:44
Е не са точно същия модел като твоите но трябва да изкарам колата че да се добера до такива. Принципа на работа е един и същ и кой знае каква ралика нямат.

ogi28b
09.09.2009, 11:46
:36_2_46: Едвам ме нави !!! Сега остава да нямат такива :mrgreen: М/у другото - тая нощ не протече. Но не мисля да го чакам пак да протече, а да си намеря "такива"ред.: Обиколих всички магазини наоколо - категорични са че не се продават такива неща, не се и предлагат дори. Откъде да си намеря?Свалих отново двете, разглобих ги напълно, измерих тук там с шублера, всички размери са 1:1, сглобих ги по един и същи начин, монтирах тази която протичаше, на мястото на другата която досега няма проблеми, стегнах хубаво, малко повече от друг път, за да е сигурно че е прилепнало максимално плътно, уж с еднакво усилие. Сега чакаме новата нощ, а през това време - къде би могло да има такива уплътнения...

lov
09.09.2009, 16:53
На идея си няма в София къде можеш да ги намериш. При мен май в почти всичките магазини ги има щото Севлиево е близо сигурно. Снощи не ми се влизаше в много приказки да ти обяснявам до какви заключения стигнах преди да почна тази подмяна. Но според мен виновен е твърдоста на самия силикон. За да увеличат здравината на уплътнението слагат тоя пластмасов пръстен вътре. В по първите модели китайски керамики имаше такъв от месингова лента. След това почнаха да слагат само телено пръстенче а сега на тея с белите гумички и от пластамаса. В крайна сметка от икономия в место да се постигне хубаво притискане на двете керамики една към друга и съответно уплатняване към стените на патрона се получава тоно обратното. При мен даже по често са ми давали дефект и то почти веднага на топлата вода. Явно там температурата още повече размеква уплътнителя. И лошото че силикона доста бързо си възвръща формата и като го извадиш не можеш да разбереш какво се е получило. Гумичката трябва и да уплътни и надлъжния канал в който влизат и чоповете фиксиращи задната керамика но явно не успява всеки път. Дано намериш от някъде че си е живо тото да се надяваш кога те няма в къщи и да протече протече. Да си ми близо ще ти ги подаря имам един плик от тях.

ogi28b
09.09.2009, 19:15
Е аз ако не намеря , ще пратя един мой пътуващ човек да вземе от при теб. Казвам ти - в магазините бяха категорични че такова нещо не се предлага. А в единия видях керамичната глава, с едно хубаво гумено дебело уплътнение, точно като твоите, само че червени. Ама как да го купя? Не че е много пари де, ама като ми изгори лампа на фара, не си купувам цяла кола :) В единия магазин проведоххме следния разговор:-Дай ми по-хубави уплътнения за такава глава, каучуково, че тия тефлонови ли са, силиконови ли са, са такива боклуци, че всяка нощ ми протичат. - А-а-а... Ама такова не се продава отделно, никой не е предложил досега, и никога не сме имали ! Защо не си вземеш обикновена глава, 5 лева, и няма да ти протича?- Е то аз и пишеща машина мога да си зема и да си продам компютъра, нали ?- Моля ?!- Чао....

lov
09.09.2009, 20:55
Нямаш грижа винаги съм на среща. Но я погледни по женския пазар там има някаква вероятност да намериш. там съм намирал невероятни неща дето съм се добивал да търся по магазините. Не знам дали няма да мине номера и да ти ги пусна в плик за писмо. И поне тая вечер спи спокойно няма да се наводниш от толкова малко вода. :haha:

dobrujanetza
09.09.2009, 22:02
1/4 оборотния кран погледнат като на снимка 2 прилича на 2 триъгълника един с/у друг- като на БМВемблемата. Предполагам, че така направени като противотежести не позволяват на водата да ги отвориот налягането самопроизволно.п.с. Три години ползвам 1/4оборотни- без забележка. Успех с ремонта. :36_2_25:

lov
10.09.2009, 00:05
И аз докато им хванах цаката с тая гумичка разбрах за какво става на въпрос. Тия дето съм ги купил не са за мен. Слагам ги на приятели да ме споменават с добро. Нищо че са китайски с побългаряване стават доста добри. А за цената даже не ми се коментира. Щото не помня и аз кога в къщи ми се е налагло последно да сменям. Имам и от двата вида монтирани но като си сложих и регулатора на налягане не се усеща дали е на 1/4 или на 1/2 отваряне.

u_bo
10.09.2009, 00:32
И аз докато им хванах цаката с тая гумичка разбрах за какво става на въпрос. Тия дето съм ги купил не са за мен. Слагам ги на приятели да ме споменават с добро. Нищо че са китайски с побългаряване стават доста добри. А за цената даже не ми се коментира. Щото не помня и аз кога в къщи ми се е налагло последно да сменям. Имам и от двата вида монтирани но като си сложих и регулатора на налягане не се усеща дали е на 1/4 или на 1/2 отваряне.я дай снимка на този регулатор на налягане.

ogi28b
10.09.2009, 01:18
u_bo - съвсем случайно четях тема на тази тема във форума "направи си сам", и дори попаднах на постове на колегата lov - ето и темата, коментира се редуциращ вентил за налягане:http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=17193&postdays=0&postorder=asc&start=0Може би има още доста подобни теми, ако потърсиш, но не съм търсил, само поглеждам заглавията дали нещо не е за керамичните глави, иначе и там си пуснал тема за помощ, и разбира се и там има някакъв дето ми е оспамил темата с 2 безсмислени поста.

lov
10.09.2009, 11:06
я дай снимка на този регулатор на налягане. Имах желание да го снимам но е зад един панел който не ми се сваля. В поста на Оги има линк към тема дето има снимки. Или тука предлагат подобни които не се различават на външен вид кой знае колко. http://www.decatrade.bg/defaultby.aspx?gid=1&sgrpid=3. Ето и какво излезе при опита да снимам и за да се ориентираш първо съм снимал с махат капак на ревизията. Вентила е най отгоре но не се вихда добре. Преместил съм манометъра с удължение че да ми е на удобно място. Иначе той се монтира на самия вентил. Продават го даже и без манометър по желание. Понеже живея в най ниската част на града нормалното налягане при мен е около 8 атм. и редуцирам на 1,5-2. А и за да не се шашкаш какви са тия кабели зад тоя панел са ми и управлянията са слънчевия колектор,вентилатора в тоалетната и вместо казанче ползвам магнит вентил с време реле дето се вижда до водомера. Само че на него подавам вода директно преди редукцията. има и кабели в излишък но като правих ремонта ги сложих за всеки случай в повече, че в нашия занаят до де не хартиса не стига. :D Ама я отворихме една тема ""Направи си сам"". :roll:

u_bo
10.09.2009, 23:44
това преди вентила ли е филтъра ,за който споменават , че е задължителен?

lov
11.09.2009, 01:31
Да това е филтъра. Без него има вероятност да влезне някоя по едра песъчинка и да го блокира. И си е главоболие да се отваря и чисти регулатора. А и си е доста финна техника. А и спира всичко което би попаднало по вентилите на пералнята или съдомиялната например. Само че сега е поставен неправилно.Нямаше ме в къщи и стария дал фира пукнал се на резбата и жената повикала майстор да го смени. А той взел че го обърнал на обратно. Не, че и така не филтрира но само че всичкия боклук сега си стои в тръбата и не мога да го извадя. Ще му дойде ред да го обърна като ми спре водомера май ама все нямам време.П.П. А това над филтъра е възвратен клапан.

lov
14.09.2009, 23:36
Хей Оги спиш ли спокойно вече или още :36_2_49:

kluchar
15.09.2009, 00:14
незнам какво толкова обсъждате купи си ново -друг модел и готово решаваш проблема и избягвай нови модели и евтини

ogi28b
15.09.2009, 00:34
Хей Оги спиш ли спокойно вече или още :36_2_49:Да, вече 1 седмица почти, никакви проблеми. Утре май ще купя една друга глава, която изглеждаше с каучуково, по-дебело уплътнение, и ще я монтирам на 1 друга чешма за проба. Ако е ок - ще си взема още.